Hoe klein kan groot zijn?
Wist je dat een eenvoudige klik een groot verschil maakt? Help het energie-verbruik van de gebouwen van Stad Brussel te verminderen door je computers, tablets, interactieve borden en schermen uit te schakelen wanneer je de school verlaat.
Doe jij al mee?
Veel collega’s schakelen hun toestellen al uit na de werkdag en in het weekend. Hoe zit het met jou? Sluit je aan bij deze slimme gewoonte en doe mee aan de collectieve inspanning van het departement Openbaar Onderwijs!
Waarom onnodig stand-by?
Onze apparatuur hoeft niet onnodig energie te verbruiken. Alleen tijdens onderhoud, waar we je tijdig over informeren, is stand-by noodzakelijk. Samen maken we het verschil!
Ben je dit schooljaar aan de slag gegaan met ons onlineleerplatform diddit of iDiddit? Dan heb je ongetwijfeld al wat rondgekeken en op eigen houtje ontdekt. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden of heb je vragen bij ons nieuw portaal My VAN IN?
Schrijf je dan in voor ons gratis webinar op woensdag 20 september 2023 van 14u tot 15u30.
In de lessen van Tommy Opgenhaffen en Christel Savat is de laptop niet meer weg te denken. Al blijft de hoofdrol nog steeds weggelegd voor dé expert in de klas: de leerkracht. “Lesgeven met Digitale Methode verschilt nauwelijks van wat leerkrachten altijd al deden. Het vertrekpunt van je les blijft het leerdoel." zegt Tommy Opgenhaffen. Ook Christel Savat haalt aan dat: “De grootste troef van digitaal lesmateriaal is dat je sterk kan differentiëren."
Leerkrachten die Digitale Methode gebruiken, weten dat ze doordacht digitale keuzes kunnen maken tijdens hun lessen. Dat maakt dat de vraag ‘of leerlingen voldoende schrijven’ eigenlijk niet aan de orde is. Met Digitale Methode kies je bewust voor de meerwaarde van typen of schrijven in functie van het doel van de les.
Waarom deelnemen?
Gratis en Online
Korte sessie (30 minuten)
Up-to-date aanbod van ICT-onderwijspartners
Groot aanbod: meer dan 50 workshops en demo's
Ben je als directeur of ICT-coördinator op zoek naar inspiratie om te innoveren en je ICT-visie wat te pimpen? Dan ben je van harte welkom op de open dag van het Future Classroom Lab (FCL). De filosofie van het FCL ontdek je aan de hand van de verschillende keuzeworkshops en activiteiten. In de voormiddag ligt de focus op het basisonderwijs en na de middag op secundair onderwijs. Het programma is gevuld met leerrijke en interactieve activiteiten. Naast praktijkvoorbeelden is er ook ruimte voor enkele FCL-partners die hun producten laten zien en workshops voorzien door het Kenniscentrum Digisprong.
Na een succesvolle eerste editie in 2021, wordt er gewerkt aan het tweede Digiwijs-evenement waarop digitaal educatief materiaal centraal staat.
In de aanbieding: workshops & interactieve sessies rond (educatieve) technologie en tools en handvaten voor gepersonaliseerd en mediawijs leren.
Welkom aan leerkrachten, ICT-coördinatoren en directeurs binnen het kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Met het aanbod aan professionele opleidingen leer je alle digitale vaardigheden nodig voor blended learning. Elke link stuurt je naar een pagina met meer uitleg per item, de verschillende doelen en de mogelijkheden om verder te leren.
Je kan ook lid worden van ons team Microsoft Onderwijs
Vlaanderen. Hier worden de opnames van de webinars gedeeld, delen we info en materiaal en bespreken we ervaringen met collega's van over heel Vlaanderen.
Wil je snel een inzicht verwerven in i-Learn?
Schrijf je dan in voor onze webinar (2u). We tonen uitgebreid wat MyWay en de Academy te bieden hebben.
Heb je nog geïnteresseerde collega's? Nodig hen gerust uit, iedereen is welkom!
Computationeel denken, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid… FTRPRF vormt deze 21e eeuwse vaardigheden en eindtermen om tot concrete, uitgewerkte lessen. Hapklaar en glashelder voor jou, met uitdagende opdrachten en PPT-, Word-, Excel-, Scratch-…oefeningen voor je leerlingen!
In het lespakket IT&ME linken we algemene kennis en mediawijsheid aan computervaardigheden. Denk maar aan een tekstdocument, presentatie en rekenblad maken, én leren hoe een computer denkt en werkt. Voorbeelden: een digitale planning maken, werken met e-mail, presenteren, besturingssystemen, gaming, IoT, …
Om leerlingen te leren ‘computationeel denken’ hebben we de Scratch-omgeving geïntegreerd in het leerplatform, met volledig uitgewerkte oefeningen.
Google Educator Level 1
Ook dit jaar organiseert Google for Education gratis trainingssessies om Google Educator Level 1 te worden.
Zowel de sessies als het examen zijn gratis.
Alle info over de gratis trainingssessies en de oefensets in Google Classroom vind je op www.chromebooksforeducation.be
Microsoft biedt 75 leraren de unieke kans om een beginnersopleiding Minecraft Education Edition te volgen.
Dit in de unieke setting van het Microsoftkantoor op Brussels Airport. En… volledig gratis, lunch inbegrepen.
Tijdens de opleiding leer je hoe je met zelfvertrouwen Minecraft in je klas kan inzetten. Je leert de nodige instellingen aan te passen, werelden te starten, te navigeren als een pro…
Kortom alles wat je nodig hebt om te starten met Game Based Learning. INSCHRIJVEN
Maandag 28 maart van 9.00u tot 12.00u / Dinsdag 29 maart van 9.00u tot 12.00u / Dinsdag 29 maart van 13.30u tot 16.30u.
Digitale Wolven wil kinderen en jongeren helpen om zich voor te bereiden op de digitale wereld van vandaag en morgen. Door hen zelf aan de slag te laten gaan met toepassingen, kunnen ze zelfstandig ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Op die manier leren ze innovatie en technologie gebruiken als een echte superkracht, die ze op gepaste momenten inzetten om zichzelf en hun omgeving telkens weer een beetje beter te maken.
aanbod 2022 - Gratis webinars
Signpost biedt oplossingen voor lager, secundair en hoger onderwijs. Hierbij hanteren ze een servicegerichte aanpak waarbij ze hardware, software en training combineren. Overzicht
In het kader van de Digisprong en de verdere digitalisering van het leerplichtonderwijs, nam de Vlor het initiatief een advies te formuleren over de relatie tussen onderwijs, de overheid en de EdTech-markt. Dat advies doet enkele voorstellen om van de Digisprong een kwaliteitsvolle en duurzame versterking van het leerplichtonderwijs te maken. lees meer
Samen met vier Apple Professional Learning Specialists wordt je ondergedompeld in allerhande tools. Vijf gratis, korte sessies in zowel basis als meer gevorderde digitale vaardigheden. Ontdek in verschillende kennismakingssessies de mogelijkheden op vlak van creativiteit, robotica, programmeren, … Voor iedereen is er wat wils. Meer info.
Toolaanbod van i-learn blijft groeien
Ondertussen is i-Learn 3,5 maand gelanceerd en zijn er opnieuw heel wat tools toegevoegd aan het toolaanbod! Het nieuwe aanbod aan tools is erg divers: niet alleen leerkrachten wetenschappen en STEM komen aan hun trekken, maar ook leerkrachten Nederlands zullen blij zijn met de nieuwe aanwinsten.
Microsoft Lanceert Chromebook concurrent
Surface SE Windows 11
Wat betreft het beroep op I-City door de personeelsleden is er een overgang aan de gang. Een nieuw registratiesysteem vervangt het vorige systeem : Service Now. Dit systeem maakt het onderscheid tussen "storing" en "aanvraag". meer info
De DataBuzz kan geboekt worden voor een bezoek aan jouw school. Tijdens het bezoek krijgen de leerlingen, cursisten of gasten een workshop van onze begeleiders.
Dankzij de steun van de VGC is dit gratis voor Nederlandstalige scholen in Brussel.
Laptops, internetvergoeding en meer ruimte voor lesgeven: nieuwe cao moet beroep van leerkrachten aantrekkelijker maken.
Extra uren ICT-coördinator
In deze video's licht de administratie van het departement Onderwijs en Vorming de nieuwe maatregelen voor ICT-coördinatie vanaf 1 september 2021 toe.
Online game helpt jongeren omgaan met moeilijke momenten
MindFits™ is een Serious Urban Game® die op een speelse manier het taboe rond mentaal welbevinden doorbreekt en preventief te werk gaat om de mentale weerbaarheid van jongeren te verhogen. Ze leren over zelfzorg en zorg voor anderen maar maken ook kennis met verschillende organisaties die werken rond psychisch welzijn. Spelenderwijs werken jongeren aan verschillende competenties die zowel zichzelf als hun klasgenoten kunnen helpen wanneer nodig.
Add a - after
the t in youtube
Bekijk YouTubevideo's in fullscreen zonder opdringerige reclame of aanbevelingen, door een koppelteken te plaatsen in de URL na de 't' van youtube. (bron:eduzine.be)