De volgende informatie is bestemd voor de Nederlandstalige Brusselse Scholen verbonden aan het OVSG en kan dus specifieke informatie bevatten.
Om te verbinden met de wifi op school zijn er twee mogelijkheden:
Via brucity-guest: Dit is een openbare hotspot voor iedereen die in Brussel is. Volg de instructies op het scherm. Handleiding
Via Bru-network: login: voornaam.naam paswoord: je eigen paswoord.
Dit netwerk is verbonden aan je @brucity.education account. Met dit netwerk blijf je steeds verbonden en kan je internet gebruiken in elk openbaar gebouw van de stad Brussel. Tip: Online certificaatstus = Niet valideren en MSCHAPv2 voor Phase 2-verificatie
Om met Bru-Network te verbinden dien je te beschikken over de juiste certificaten. Als je het volgende stappenplan hebt gevolgd, wordt het normaal gezien automatisch in orde gebracht. Indien het toch niet zou lukken kan je de certificaten ook manueel opvragen.
Om spam en phishing tegen te gaan heeft Microsoft 365 een extra beveiliging ingebouwd. Hierdoor worden verdachte mails in quarantaine geplaatst. Je krijgt hiervan binnen de 24 uur een melding in je inbox van quarantine@messaging.microsoft.com. Via deze mail kom je terecht in het Microsoft 365-beveilingscentrum van waaruit je de mail kan beoordelen en eventueel kan vrijgeven of verwijderen.
Je kan alle mails de in quarantaine zijn geplaatst rechtstreeks bekijken via https://protection.office.com/quarantine . Meer informatie: link
Indien je problemen ondervindt met je brucity.education account kan je het best rechtstreeks contact opnemen met de verantwoordelijke van de cel informatica van de stad Brussel, Odette KPEKOUMA (odette.kpekouma@brucity.education)
Elke leerling kan in principe aan de slag met elke laptop of computer van de Stad Brussel. De leerling kan inloggen via zijn of haar stu.brucity.education account.
Om de eerste keer in te loggen met een laptop is er echter een vaste internetverbinding noodzakelijk via een RJ45 kabel. Het is dus aangeraden om leerlingen telkens met hetzelfde toestel te laten werken.
Op de volgende pagina vind je het stappenplan terug dat de eerste keer dient gevolgd te worden: STAPPENPLAN.
Meer uitleg hierover vind je in de volgende handleiding.
Je persoonlijke brucity.education account geeft je toegang tot office365.
Hiermee kan je op vijf verschillende computers Word, Excel en PowerPoint, Teams en Outlook installeren en heb je toegang tot OneDrive via www.office.com. Meer uitleg hierover vind je in de volgende handleiding.
Meer uitleg hierover vind je in de volgende handleiding.
Je kan een berichtje sturen naar je ICT-verantwoordelijke van de school ofwel rechtstreeks contact opnemen (zie service now).
Vraag zeker binnen je eigen school eens na wat de gewenste stappen zijn.
Dit registratiesysteem maakt het onderscheid tussen "storing" en "aanvraag".
Storing: Als de apparatuur geblokkeerd is, als de verwachte diensten niet meer worden geleverd, is dat een storing, wat het nieuwe systeem een “incident” noemt: de call zal een label dragen dat met INC begint
To Do: Een call laten openen door de Service Desk, hetzij schriftelijk ServiceDesk@i-city.brucity.be, hetzij telefonisch op nummer 02 229 54 10, wat de voorkeur verdient, aangezien dit de mededeling van het ticketnummer op het ogenblik zelf impliceert;
Vermeld hierbij duidelijk wat het probleem precies is, het nummer van het toestel (groene of zwarte sticker) en het lokaal.
Geef je brucity.education account door. Op deze manier krijg je een bevestigingsmail van het aangemaakte ticket.
Vraag naar ticketnummer. Dit heb je nodig voor eventuele verdere opvolging door jouw ict-verantwoordelijke.
Aanvraag:
Als het gaat om een bestelling, een software-installatie, een verhuizing, is het een aanvraag, die het nieuwe systeem "request" noemt: het ticket zal een label dragen dat begint met REQ
To Do: Zich tot de informaticacel wenden, hetzij schriftelijk celinfo@brucity.education, hetzij telefonisch op nummer 02 548 93 90. De aanvraag zal in voorkomend geval worden onderzocht en doorgestuurd naar I-City.
De computer in de klas is verbonden met de projector en het computerscherm. Omdat beide schermen een verschillende resolutie hebben is het aangeraden om je computerscherm uit te breiden in plaats van te dupliceren. Hierdoor kan je twee aparte schermen gebruiken en gebruik je ook het smartboardscherm in optimale grootte.
Via de Windows toets + P kan je makkelijk en snel kiezen tussen de verschillende projectiemogelijkheden.
Stand-alone
Een touchscreen is eigenlijk een grote tablet die een eigen computer heeft om software te draaien. Hij kan dus perfect werken zonder dat er een computer moet worden aan verbonden.
Meer informatie: Prowise - ViewSonic
Via een extern toestel
Het touchscreen kan aangestuurd worden via een computer. Je dient hiervoor de computer aan te sluiten via één van de ingangen aan de achterkant of de voorkant van het bord. Wens je ook de functionaliteit van het touchscreen te gebruiken dan dien je ook een USB A-B kabel te voorzien.
Opgelet: Indien je het scherm optimaal wenst te gebruiken, moet je computerscherm en het bord dezelfde 4K resolutie te hebben. Omdat de meeste computerschermen niet over een 4K resolutie beschikken. Kies je het best om enkel het tweede scherm te gebruiken. Via de windows toets + P kan je makkelijk en snel kiezen tussen de verschillende projectiemogelijkheden.
Een nieuwe applicatie installeren op de iPads kan je via het Self Service systeem.
Open de Self Service applicatie.
Log met de volgende account: login: prof000 paswoord: 000prof
Zoek je app in de lijst. Hou er wel rekening mee dat je dat applicatie nadien niet meer zelf kan verwijderen.
Vergeet je niet uit te loggen.
Staat jouw applicatie niet in de lijst?
Jouw ICT-coördinator kan via de cel informatica van de Stad Brussel vragen om de applicatie toe te voegen aan het Self Service systeem. Hou er wel rekening mee dat dit tot enkele weken kan duren.
iPads voor leerkrachten
Op sommige iPads kan je via de instellingen inloggen met persoonlijke Apple account. Op deze manier kan je applicaties testen en de video's en foto's koppelen aan je iCloud. Vergeet hier zeker en vast niet uit te loggen.
TIP
Hou online een logboek bij van de reeds geïnstalleerde applicaties op de iPads. Op deze manier krijgt iedereen een tijdsbesparend overzicht.
Door de jaren heen zijn er al ontzettend veel verschillende types kabels/uit- en ingangen op de markt gekomen. Op de volgende pagina vind je alvast een overzicht van de meest gebruikte en hun functie.