Vanaf 15 juli zullen de wifi-toegangspunten (BRU-mobile, Bru-Hotspot, BRU-Museum en BRU-press) worden uitgeschakeld omdat ze niet meer voldoen aan de huidige wetgeving. i-CITY moet nu wettelijk de gebruikers identificeren die verbinding maken met het wifi-netwerk.
De nieuwe beveiligde wifi-toegangspunten zijn al beschikbaar en kunnen op dezelfde locaties worden gebruikt als de oude. De nieuwe namen zijn Bru-Network en Brucity-Guest.
Doe mee aan de Digital Clean Up Day op 16 maart 2024 en help ons de digitale voetafdruk van Brucity te verkleinen en samen te werken aan een duurzame werkflux.
Maak plaats vrij op je server!
Smartschool Planner
Vanaf dit schooljar starten het hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls, het Centrum Leren en Werken en Okan met de planner binnen Smartschool. De oude schoolagenda verdwijnt en maakt plaats voor deze volledig nieuwe planningstool. Lessen voor en organiseren wordt gemakkelijker dan ooit. Samen met je collega’s plan je bovendien flexibel tot op het niveau van de individuele leerling. De vraag ‘wat moet ik doen tegen…?’ is met Planner voor elke leerling meteen beantwoord. Een handig overzicht toont alle toekomstige taken en toetsen.
Uitgesteld verzenden
Het gebeurt waarschijnlijk wel vaker dat je 's avonds nog aan iets denkt dat je aan een collega dient te vragen. Of dat je als leerling een vraag hebt voor je leerkracht die je tijdens de les vergat te stellen. Om de rust buiten de schooluren te respecteren, is het mogelijk om een bericht uitgesteld te versturen. Zo kan je je vraag 's avonds al volledig uitschrijven en instellen dat die pas de volgende ochtend verstuurd wordt.
Het uitgesteld versturen wordt standaard aangeboden op weekdagen (ma, di, wo, do) tussen 19u30 en 7u30 en in het weekend tussen vrijdag 17u00 en maandag 7u30.
Automatisch antwoorden
Indien je een tijd afwezig bent op school maar wel nog berichten ontvangt, wens je waarschijnlijk aan je collega's of leerlingen te laten weten dat je hun bericht na je afwezigheid behandelt of geef je aan bij wie ze ondertussen terecht kunnen. Via de optie om automatisch te antwoorden stel je op die manier in welk bericht automatisch verstuurd wordt wanneer iemand je tijdens de ingestelde periode een bericht verstuurt.
De aankoop en het beheer van grote hoeveelheid printers brengt een enorme kost met zich mee. Daarom heeft de cel informatica van de Stad Brussel beslist om het aantal printers in de scholen te reduceren tot één derde van het huidig aantal. Het geld dat hiermee vrijkomt zal gebruikt worden voor innovatieve projecten. De cel informatica geeft ook nog de volgende tips mee:
Drukwerk dat via IPCOMM bij de stadsdrukkerij wordt aangevraagd, blijft gratis en van uitstekende kwaliteit.
Ricoh MF printers zijn bedoeld voor afdrukken van 40.000 kopieën per maand voor type 4 en 100.000 kopieën per maand voor de types 5 en 6.
Voor het afdrukken van vertrouwelijke documenten is geen persoonlijke printer vereist. Er zijn licenties voor secure printing beschikbaar waarmee u uw printwerk vanaf uw werkplek kunt voorbereiden en afdrukken met bijvoorbeeld een Mobib-kaart. Deze licenties zijn veel goedkoper dan het onderhoud van een individuele printer.
Smartschool, Teams, One Note for Classroom maken het mogelijk om presentaties te plaatsen, oefeningen voor te stellen, samen te werken met leerlingen zonder te printen : het maakt tegelijkertijd de schooltas lichter; deze applicaties zijn gratis.
Het bestaan van de fysieke servers wordt stilletjes aan uitgedoofd. In lijn met het in maart 2021 uitgevoerde beleid van de i-City wordt er volledig overgegaan naar opslag van data via de Microsoft Cloud OneDrive gekoppeld aan het @brucity.education adres.
Tijdens de vorige markt voor digiborden is ervoor gekozen om docenten en studenten te ondersteunen met digitale borden van het merk Prowise, 288 in totaal.
Na verschillende negatieve feedback van het product probeerde het CeMPA-team de situatie recht te zetten om aan de verwachtingen van leraren te voldoen en zo het gebruik van digitale hulpmiddelen naar het hoogste niveau te tillen.
De instellingen die op de projectoproep hebben gereageerd, ontvangen de nieuwe digitale borden van het merk ViewSonic vanaf 20 april.
In totaal zullen er 83 nieuwe digitale borden worde geleverd.
Om een vervanging van de Prowiseborden te voorkomen en de gebruikerservaring op elkaar af te stemmen, zal er voor elk Prowisebord een viewbox van het merk Viewsonic worden geleverd. Hierdoor is het niet meer nodig om via een computer te werken. Alles is mogelijk via het scherm!
Er is een leveringsschema vastgesteld over 6 weken: het strekt zich uit van 19 april tot 24 mei. In deze periode worden er 184 Viewboxen aan scholen geleverd.
Om docenten in staat te stellen alle functies van Viewsonic en Viewboxes onder de knie te krijgen, wordt er een training georganiseerd op het moment van installatie van de Viewboxes. bron
Om de IT-grenzen beter te beschermen, heeft de Stad Brussel besloten om met ingang van maandag 7 maart 2022 een nieuw beveiligingssysteem in te voeren in de Stad en in het Openbaar Onderwijs. Dit systeem is dus gericht op alle leraren en leerlingen.
De MFA is een proces in twee stappen: eerst inschrijven en dan gebruiken!
Vanaf 7 maart worden alle gebruikers van het Openbaar Onderwijs, docenten en studenten, uitgenodigd zich op het MFA-systeem te abonneren. Of u nu occasioneel of dagelijks gebruik maakt van IT-tools voor het openbaar onderwijs, het is van cruciaal belang dat u zich uiterlijk op 18 maart abonneert op MFA om onze infrastructuur zo snel mogelijk te beschermen.
Hoe MFA activeren?
I-City heeft een stappenplan opgesteld om u door deze verschillende stappen te loodsen.
Toen in 2020 de secundaire scholen van de steden Brussel en Vilvoorde en van de gemeenten Overijse en Machelen de krachten bundelden, had niemand gedacht dat deze nieuwe samenwerking zolang in de Corona-diepvriezer moest gaan. Voorzitter van de scholengemeenschap Jo De Ro (schepen van Onderwijs van de stad Vilvoorde): “Zo’n scholengemeenschap mag uiteraard geen administratief gegeven blijven en heeft maar meerwaarde als leerkrachten en directies geregeld de koppen bijeen kunnen steken. Na bijna twee jaar Corona-miserie gaat op woensdag 16 februari het eerste grote pedagogisch evenement door. De scholengemeenschap is nu echt vertrokken.” lees verder
Alle fotokopieerapparaten zullen worden vervangen tegen uiterlijk 31 januari.
Via scan-to-mail zijn alle @brucity.education accounts onmiddellijk bereikbaar en nieuwe inktcartridges worden automatisch geleverd wanneer het toestel merkt dat de voorraad leeg geraakt.
De Stad Brussel investeert opnieuw in nieuwe digitale borden.
De scholen die dit schooljaar een aanvraag hebben ingediend voor extra digitale borden mogen de nieuwe borden weldra verwachten. Deze keer werd er gekozen voor de ViewBoard 75" 4K Interactive Display van merk Viewsonic.
De Vlaamse overheid doet een eenmalige extra boost van 85 miljoen euro aan de schoolbesturen van het gewoon en buitengewoon kleuter -en lager onderwijs, de schoolbesturen en centra voor voltijds secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en deeltijds beroepssecundair onderwijs, de academies voor het deeltijds kunstonderwijs, de centra voor volwassenonderwijs en de centra voor basiseducatie. Deze extra impuls dient om een inhaalbeweging te maken om aan deze verplichting tegemoet te komen. In het geval met de reeds toegekende middelen de doelstelling is bereikt, kunnen de resterende middelen aangewend worden voor andere doelstellingen in het kader van de informatisering van het onderwijs.
Het werkingsbudget wordt aan de school- en centrumbesturen uitbetaald in december 2021. Voor de berekeningswijze werd een forfaitair bedrag van 510 euro per leerkracht (hoofddossier) voorzien.
Laptops, internetvergoeding en meer ruimte voor lesgeven: nieuwe cao moet beroep van leerkrachten aantrekkelijker maken.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft samen met de sociale partners een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afgesloten voor het onderwijs. In dat akkoord zijn de arbeidsvoorwaarden vastgelegd voor het onderwijspersoneel. In totaal wordt per jaar 188 miljoen euro extra geïnvesteerd om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. (bron: vrt NWS)
Overleg om de ICT-middelen die in het kader van digisprong ter beschikking gesteld worden zo efficiënt mogelijk aan te wenden.
De ICT-coördinator op scholen krijgt voortaan een vast statuut en een erkenning als aparte functie op school. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. Hij investeert daarnaast ook fors in de ICT-coördinatoren, elk jaar komt daarvoor 22 miljoen euro extra bij. (bron: vrt NWS)
Wij zijn blij om aan te kondigen dat er deze week werden 14 Prowise borden werden geleverd in het hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck. 10 voor de afdeling Okan en 4 voor het Centrum Leren en Werken.
Knooppunt wordt op 15 juli 2021 stopgezet en vervangen door een directe en gemakkelijke manier van inloggen bij VAN IN, Averbode en mjPublishing. Tussen 15 juli 2021 en 2 augustus 2021 heb je geen toegang tot je digitale leermiddelen.
Al je digitale leermiddelen blijven na deze overgang toegankelijk op het leerplatform van de uitgeverij (als je licentie nog actief is). Kijk op de websites van VAN IN, Averbode en mjPublishing voor meer informatie.
Belnet, de beheerder van het internetverkeer in ons land, was deze middag slachtoffer van een cyberaanval. Daardoor waren verschillende websites traag of onbereikbaar.
Op het ICT overleg werd er gekozen om de subsidie van het CIBG voor het secundair onderwijs te gebruiken voor de aankoop van extra laptops voor leerkrachten. Via i-City zullen er 8 Fujitsu Lifebook U7510 worden aangeschaft. 5 voor het HIAF en 3 voor het HAKB.
Naar aanleiding van de visienota Digisprong van de Vlaamse regering is de samenwerking tussen de cel informatica van de Stad Brussel, I-City en de ICT-coördinatoren van de verschillende Nederlandstalige scholen van de stad aangescherpt.
Op regelmatige basis wordt er onder leiding van de coördinerend directeur, Dirk Veldeman samengewerkt om het ICT-beleid verder op elkaar af stemmen en te voldoen aan de eisen gesteld in het pedagogisch en strategisch plan van de stad Brussel en de rol van ICT hierin.
De uitrol van Smartschool voor alle Brusselse scholen is begonnen. De verschillende ICT-coördinatoren zijn volop bezig om alles in orde te brengen zodoende dat iedereen in september van volgend schooljaar aan de slag kan.
De Stad Brussel is begonnen met de verdeling van laptops voor de leerlingen uit het vierde jaar secundair onderwijs.
Het was het 'Athénée des Pagodes' in Neder-over-Hembeek die ze als eerste in ontvangst mocht nemen.
(bron: https://rtbf.be) - Video
De cel-informatica van de Stad Brussel heeft laten weten dat er weldra een nieuwe update van Windows 10 zal worden doorgevoerd.
Hierbij zou standaard Microsoft Edge 10 worden geïnstalleerd en wordt de spraak functie beschikbaar die nodig is voor de insluitende lezer.
De Cisco Webex Room is een video-innovatie die teams vergaderingen en online lesgeven makkelijker en efficiënter maakt. Discrete, geïntegreerde 4K camera's zorgen voor een optimale kadrering van de deelnemers en een actieve spreker-tracking.
Via de Cisco Touch 10-besturingseenheid heeft u ook makkelijk toegang tot het delen van schermen en de verschillende camera's.
Je kan zowel met Microsoft Teams als met WebEx aan de slag. Meer informatie vind je via de volgende link.
Het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls werden door het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest (CIBG) geselecteerd om de ICT-integratie binnen de scholen te ondersteunen.
Het is de bedoeling van het CIBG om scholen te helpen een ICT-beleid te implementeren en de leerlingen de kans te geven om basiscompetenties op het vlak van ICT te verwerven.
De steun gebeurt in de vorm van een subsidie van 9000 euro voor de aankoop van ICT-materialen (laptops, tablets, Chromebooks).
Advies over de visienota ‘Digisprong: van achterstand naar voorsprong’ (het volledige advies)
Vlaanderen wil de coronacrisis aangrijpen voor een duurzame digitale versnelling in het onderwijs. Voortaan krijgt elke leerling in het 5de jaar lager onderwijs een eigen laptop of gelijkwaardig ICT-toestel. Scholen krijgen ook middelen voor ICT-materiaal voor leerkrachten.
Leerkrachten krijgen daardoor meer mogelijkheden om te differentiëren: zwakkere leerlingen kunnen meer op maat begeleid worden, sterkere leerlingen kunnen meer uitgedaagd worden met bijvoorbeeld extra oefeningen.
Er wordt ook geïnvesteerd in de nodige omkadering voor scholen, onder meer met een sterker statuut voor de ICT-coördinator van de school, de uitbouw van digitale dienstverlening voor scholen en een kennis- en adviescentrum ten dienste van de scholen. Er komen aangepaste ICT-opleidingen voor leerkrachten en ook in de lerarenopleidingen zal er meer ingezet worden op digitale competenties.
Digisprong bevat ook verschillende acties om te voorzien in kwaliteitsvol digitaal lesmateriaal. KlasCement en het Archief voor Onderwijs worden versterkt en er is specifieke aandacht voor lesmaterialen in tso en bso.
Tenslotte is er extra aandacht voor cybersecurity en voor de aanpak van cyberpesten.
In totaal gaat het over een investering van 375 miljoen euro.
(bron: https://onderwijs.vlaanderen.be)
Het Nederlandse Prowise, specialist op het gebied van interactieve, digitale leeroplossingen, en zijn partner Media Service België mogen 1.500 touchscreens aan Brusselse scholen leveren. De raamovereenkomst van drie jaar bestaat uit een eerste leveringen bij het begin van het schooljaar 2020-2021, installaties en trainingssessies.
Het contract heeft een waarde van een kleine vijf miljoen euro. Naast de levering van de hardware verzorgen de twee partijen ook trainingssessies. Op technisch en didactisch niveau worden de eindgebruikers begeleid om het maximale uit de nieuwe digitale leermogelijkheden te halen. De hard- en software zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om leren op afstand en (samen)werken mogelijk te maken.
De interactieve schermen worden wereldwijd in 26 landen door overheidsinstellingen, bedrijven en scholen gebruikt. Ze worden in Nederland in eigen beheer ontwikkeld en komen met voorgeïnstalleerde onderwijssoftware. Privacy en security en gebruiksgemak voor leerkracht en leerling zijn daarbij grote aandachtspunten, zegt Prowise. Met de meegeleverde software kan de klas aan de slag met bijvoorbeeld een interactieve rekenrace, een digitale mindmap maken, een educatieve quiz, spelenderwijs leren en het ‘streamen’ van gemaakte opdrachten op het touchscreen voor een gezamenlijke bespreking.
Prowise werd elf jaar geleden opgericht en heeft zijn hoofdkwartier in Budel. De laatste drie jaar boekte het bedrijf een gemiddelde omzetstijging van 151 procent.
(bron: www.computable.nl)